ESP-12E / ESP-12F Programlama

Değerli arkadaşlar merhabalar, blog üzerinde gerçekleştirdiğim Python programlama dili ile ilgili olan paylaşımlarıma bu yazı ile bir ara verip, elektronik kategorisi ile ilgili bir paylaşımda bulunacağım. Bu yazıda başlıktan da anlaşılacağı üzere ESP-12E (esp12e) ve ESP-12F (esp12f) isimli kartların arduino ide ile nasıl programlanabileceğinden bahsetmeye çalışacağım.  


Uzun zamandır elektronik kart tasarımları ve yazılımları ile uğraşıyorum. Bu alanda gerek devrelerinizde gerekse de programlama taraflarında takıldığınız yerler için yorumlar kısmından ya da sitenin iletişim sayfasından bana ulaşabilirsiniz.

İsterseniz öncelikle iki kartımızı da tanımakla başlayalım. 

ESP-12E ve ESP-12F isimli bu kartlar, ESP8266 wifi modülünün gömülü projelerde kullanılabilmesi için tasarlanmış SMD versiyonlarıdır. Yani eğer bu kartlar ile bir geliştirme yapmak istiyorsanız lehim yapmanız gerektiğini bilmelisiniz. İki kart arasındaki tek fark ise ESP-12F isimli kartın daha iyi bir wifi antenine sahip olması. Gerekli testleri gerçekleştirmedim ancak böyle olduğu söyleniyor.

Şimdi Arduino IDE'yi, bu kartları programlayabilmek için hazırlayalım. Arduino IDE'nizin son sürümde ve güncel olduğundan emin olduktan sonra, Arduino IDE programının Tercihler(Prefences) bölümüne girmemiz gerekiyor. Bunun için;

Windows'da : "Dosya->Tercihler" 
MAC'de : "Arduino->Tercihler"

yolunu izlemelisiniz.

Bu adımı gerçekleştirdikten sonra "Ek Devre Kartları Yöneticisi URL'leri:" bölümüne aşağıda vermiş olduğum linki yazın.

http://arduino.esp8266.com/ stable/package_esp8266com_index.json

Burada zaten mevcut bazı URL'leriniz varsa, en sağdaki tuşa tıklayın ve size vermiş olduğum URL'yi en sona ekleyin.

Daha sonrasında ise "Araçlar -> Kart -> Kart Yöneticisi" yolunu izleyerek arama yerine "esp8266" yazın ve çıkan sonucu "Install" tuşuna basarak kurun.

Bu aşamadan sonra programlamak istediğimiz kartı seçmemiz gerekiyor. Bunun için;

Araçlar -> Kart -> ESP8288 Boards -> NodeMCU 1.0 (ESP-12E Module)

yolunu izleyin. Böylelikle elimizdeki iki kartı da programlayabilmek için Arduino IDE'yi hazır hale getirmiş olduk. Bu sayede ESP-12E kartını da ESP-12F kartını da programlayabiliriz.

Bu modüller üzerine yazacağımız kodu aşağıya bırakıyorum.

void setup() {
  pinMode(LED_BUILTIN, OUTPUT);
}


void loop() {
  digitalWrite(LED_BUILTIN, HIGH);   
  delay(1000);                       
  digitalWrite(LED_BUILTIN, LOW);    
  delay(1000);                       
}

Bu kod kartlarımızın üzerinde gömülü halde bulunan mavi renkli bir ledin bir saniye aralıklarla yanıp sönmesini sağlayacak. Şimdiki adımda ise elimizde bulunan kartları fiziksel olarak bilgisayarımıza nasıl bağlayabileceğimize bakacağız.

ESP-12F / ESP-12E Programlama Bağlantıları (ESP8266)


Bu kartları birden fazla yol ile bilgisayara bağlayabilir ve programlayabilirsiniz. Ben elimde bulunan FT232RL FTDI USB to TTL kartını kullanarak programlayacağım. Bu kartı bilgisayarınıza bağlayabilmek için bir de mini usb kabloya ihtiyacınız olduğunu unutmayın. Nasıl bir kart olduğunu görebilmeniz için elimde bulunan kartın görüntüsünü de aşağıya bırakıyorum.


ESP-12E veya ESP-12F kartlarımızı programlayabilmek için gerekli malzemeler:
  • ESP-12E ya da ESP-12F 
  • USB to TTL (ben burada FT232RL FTDI kartını kullanacağım)
  • Bir demet jumper kablo
  • 10k pull-up dirençler
  • Güç girişi için kapasitör

Gerekli malzemeleri sağladıktan sonra bağlantıları gerçekleştirmemiz gerekiyor.

Burada önemli bir uyarıda bulunmak istiyorum. USB to TTL kartınızın 3.3V çıkışı ESP-12E ve ESP-12F kartlarını çalıştırmak için zayıf gelebilir. Ben bu yüzden harici bir 3.3V kaynağı ile kartlarımı besleyeceğim. Size de bunu öneriyorum. Böylelikle daha sağlıklı bir güç sağlamış olacağız.

Aşağıda ESP-12E ya da ESP-12F kartınızı USB to TTL kartınıza nasıl bağlayabileceğinize dair bir bağlantı şeması bıraktım. Dikkatli şekilde bağlantıları gerçekleştirin. Bu bağlantıları gerçekleştirdikten sonra USB to TTL kartınızı da bilgisayarınıza bağlayın. Burada önemli bir uyarıda daha bulunmak istiyorum. Kullandığınız USB to TTL kartınızın driverları, bilgisayarınız üzerinde yüklü değil ise; Arduino IDE'si cihazınızı görmeyecektir. Lütfen kartınızın driverlarını yüklemeyi unutmayın.


Bu hatırlatmayı da yaptıktan sonra, eğer yukarıda anlattığım adımları eksiksiz olarak yapmış iseniz kartınıza yüklediğiniz kod sorunsuz şekilde çalışacaktır. Bu aşamaları gerçekleştirerek ESP-12E ve ESP-12F kartlarınızı programlamaya başlayabilirsiniz. 

Anlamadığınız ya da kafanıza takılan yerler için yorumlar kısmından sorularınızı iletebilirsiniz. Bir yazımızın daha sonuna geldik. Kısa süre sonra tekrar görüşmek temennisi ile. İyi çalışmalar.
Elektrik Elektronik Mühendisiyim. Bu alanlarda ödev, proje yaptırmak isterseniz veya özel ders almak isterseniz sitemin iletişim sayfasından benimle iletişime geçebilirsiniz.

Yorum Gönder