Arduino Servo Motor Kontrolü

arduino servo motor
Bu yazım içerisinde arduino servo motor, arduino servo motor kodu ile ilgili bilgiler edinebilirsiniz.

Arduino Servo Motor Nedir?

Servo motorlar 0 - 180 derece açı aralıklarında hareket sağlayabildiğimiz elektronik bileşenlerdir. İhtiyaca göre farklı çeşitleri vardır. Yapıldığı malzemelere göre veya ne kadar yük taşıyabildiğine göre çeşitlendirilir.

Arduino Servo Motor Projeleri

Arduino ile servo motor kontrolünü gerçekleştirebilmek için ufak bir proje yapacağım. Bunun için genelde küçük işlerde kullanılan SG90 Servo Motor'u kullanacağım. Siz ihtiyaca göre daha güçlü, daha fazla yük taşıyabilen motorlar kullanabilirsiniz. Fakat burada dikkat etmeniz gereken bazı önemli noktalar var. Kullandığınız motorun kaç volt ile çalıştığı, tam yük altında veya boştayken ne kadar akım çektiği gibi. Bu konuda yeterli bilginiz yok ise şimdilik güçlü motorları kullanmayı veya birden fazla servo motoru arduino'ya doğrudan bağlayıp aynı anda sürmeyi denemeyin. Arduino kartınızı yakabilirsiniz.

Arduino Servo Motor Bağlantısı

Servo motoru kontrol edebilmek için Arduino üzerinde yer alan PWM pinleri kullanılır. Bu pinlerin hemen yanında (~) işareti yer alıyor. Bu işarete bakarak pwm pinlerini bulabilirsiniz.

arduino servo motor bağlantı şeması



Devre şemasında çizdiğim programdan dolayı tam istediğim renkleri yakalayamadım. Yukarıda yer alan devre şemasından faydalanarak devrenizi kurun.
  • Sarı - Turuncu (PWM Pin)
  • Kırmızı - Kırmızı (5V)
  • Siyah - Kahverengi (GND)

Arduino Servo Motor Kütüphanesi

Arduino ile bazı bileşenleri kullanırken kütüphane eklememiz gerekebilir. Servo motor da kütüphane eklememizi gerektiren bileşenlerden biri

arduino servo kütüphanesi



Yukarıda görüldüğü üzere arduino programını açtıktan sonra taslak sekmesi altından library ekle (kütüphane ekle) seçeneğini seçelim ve hemen altında yer alan kütüphaneleri yönet sekmesine tıklayalım.

servo kütüphanesi



Açılan ekranda yukarıda görüldüğü gibi bir arama kısmı var. Oraya "Servo" yazıp aratıyoruz. İkinci kısımda Servo başlıklı kısmın install'a tıklayıp kurulumunu yapıyoruz. Servo motor kütüphanesinin projemize eklenme işlemi artık tamam. Kodları yazmaya başlayabiliriz.

Arduino Servo Motor Kodu

Kod ile ilgili gereken açıklamalar kodların yanında yer alan yorum satırlarında mevcut. Yine de kodun ne işe yaradığından kısaca bahsetmek gerekirse; Servo motorumuz 0'dan 180 dereceye kadar birer birer 20 milisaniye aralıklar ile artıyor ve 180 dereceye geldiğinde tekrar 0 dereceye kadar birer birer 20 milisaniye aralıklar ile azalıyor. Projemizin ilk satırına "#include <Servo.h>" kodunu yazarak servo kütüphanesini projemize dahil ediyoruz ve aşağıdaki kodları da hemen onun altına yazıyoruz.

Servo servoM;        // Servo nesnemizi oluşturduk ve ismini servoM yaptık.
int position = 0;    // position değişkenini oluşturup 0’a eşitledik.

void setup() {

  servoM.attach(9);  // Servo motoru Arduino'nun 9 nolu pini’ne bağladığımızı belirttik.
}

void loop() {

// For döngüsü ile 0 ile 180 derece arası ileri gitmesini sağladık.
// her 20ms sonunda 1 derece artacak şekilde ayarladık.

  for (position = 0; position <= 180; position += 1) { 
                                        
    servoM.write(pos);                  // Servo motorun açı değeri olarak belirlediğimiz position değişkenini servo motora yazdırdık.
    delay(20);                          // Motorumuzun hedeflenen açıya gidebilmesi için 20 ms bekleme ekledik.
  	}
 
// for döngüsü ile 180 ile 0 derece arası geriye gitmesini sağladık.
 for (position = 180; position >= 0; position -= 1) { 
    servoM.write(pos);              
    delay(20);                       
  	}
}

Anlamadığınız veya takıldığınız yerler için yorumlar kısmını kullanabilirsiniz.
Elektrik Elektronik Mühendisiyim. Bu alanlarda ödev, proje yaptırmak isterseniz veya özel ders almak isterseniz sitemin iletişim sayfasından benimle iletişime geçebilirsiniz.

Yorum Gönder