Elektrik Kesintisi Bilgisayara Zarar Verir Mi?


Muhtemelen bilgisayar kullanırken başınıza gelebilecek en kötü durumlardan biri elektrik kesintisidir. Yaptığımız işler veya oynadığımız online oyunlar yarıda kalabilir. Tabii bunlar en masum yönleri. Bunların yanısıra ani elektrik kesintisi bilgisayarımıza zarar da verebilir. Peki bu zararın önüne nasıl geçebiliriz? Ani elektrik kesintilerine karşı elektronik cihazlarımızı nasıl koruyabiliriz? detaylar yazımızda.

Elektrik kesintisinin farklı sebepleri vardır. Evinize elektrik dalgalı geliyor olabilir. Burada dalgalanmadan kasıt elektriğin gelmesi gereken miktardan düşük veya yüksek geliyor oluşudur. Elektrikle çalışan cihazlarımız bu dalgalanmalara belirli oranda tolerans gösterse de belirli orandan sonra zarar görmeye başlar. Çok fazla veya çok düşük elektrik gelmesi bilgisayarımızda sorunlara yol açabilir.

Ani Elektrik Kesintisi Bilgisayara Zarar Verir mi?

Bu soruyu kısaca "Evet" diyerek yanıtlayabiliriz. Elektrik kesintisi bilgisayar üzerinde yaptığınız işlemlerin veya oyunuzun yarım kalmasına sebebiyet verebilir. Bunların yanısıra elektrik kesintisi bilgisayarınıza donanımsal açıdan da zarar verebilir. Ani olarak kapanma bilgisayarlarımız için ciddi bir tehlikedir.

Bilgisayarlarımız üzerine yüklediğimiz işletim sistemleri bilgisayarımızda çalışan uygulamaları ve hizmetleri belirli sıra doğrultusunda doğru bir şekilde kapatır. Ani elektrik kesintisinde ise kapatma işlemi deyim yerindeyse sekteye uğrar ve eksik bir kapanma gerçekleşmiş olur. Bu da bilgisayar üzerinde yüklediğimiz işletim sistemimizin hasar görmesine neden olur.

Elektrik Kesintilerine Karşı Nasıl Önlem Almalıyız?

Elektrik kesintisine karşı jenaratör kullanmayı düşünebilirsiniz ancak bu pek de sağlıklı bir çözüm değildir. Çünkü jenaratör elektrik gittikten sonra devreye giren bir cihazdır. Yani jenaratör kullansanız bile bilgisayarınız ya da diğer elektrikle çalışan cihazlarınız yine ani elektrik kesintisi ile karşılacaktır. Bu da haliyle hasara yol açabilir.

Jenaratörden önce UPS (Kesintisiz Güç Kaynağı) kullanmak mantıklı çözümdür. Ani elektrik kesintisine karşı kesintisiz güç kaynağına ihtiyacınız vardır. Kesintisiz güç kaynakları elektriğiniz kesilse bile elektrikle çalışan cihazınıza güç sağlamaya devam eder. Elektrikle ilgili sık sık sorun yaşıyorsanız UPS iyi bir yatırım olabilir. UPS almayı düşünmüyorsanız bilgisayarınızı korumak için diğer bir seçenek, üzerinde pil bulunan dizüstü bilgisayara geçmektir. Dizüstü bilgisayarlar üzerlerinde bir batarya bulunduğu için ani elektrik kesintisinden etkilenmezler.

Yorum Gönder