Beynin Kendini Farklı Bir Ortamda Zannetmesi Sağlandı

Bilim insanları her alanda olan çalışmalarına devam ederken yeni bir bilgiye, yeni bir inanılmaza imza attılar. Lazer ışınını kullanarak beynin kendini farklı bir ortamda, olmadığı bir yerdeymiş gibi hissetmesini sağladılar.


Hemen hemen her çalışmalarda olduğu gibi insan genetik yapısına en yakın ve hızlı bir şekilde üreyebilen laboratuvar farelerinin kullanıldığı bu çalışmada, lazer ışınlarına maruz kalan farelerin değişik tepkileri gözlemlendi. Bu gözlemle farelerin kendilerini farklı bir yerde gibi hissettikleri anlaşıldı.


Beyin Kendini Farklı Bir Ortamda Zannetti

University College London (UCL) kadrosunda yer alan bilim insanları, “hafızanın iç işleyişi ve konumlandırma sistemi” ile ilgili daha fazla bilgi edinmek amacıyla fareler üzerinde deneyler gerçekleştirdiler.

Bu çalışmada yer alan bilim insanları, beynin hafızadan sorumlu bölgesi olarak bilinen hipokampusa lazer ışınları gönderdiler ve böylece konum hücrelerinin (place cells) uyarılabileceği bilgisini edindiler.

Bu çalışmada edinilen bilgiler gösteriyor ki, konum hücreleri, canlılar yeni bir ortamda bulunduklarında aktif hale geliyor ve bu yeni çevreyi hafızada saklama konusunda görev üstleniyorlar.

Deneyin iç yapısına göz atacak olursak bu deneyde bilim insanları fareleri bir konuma yerleştiriyor ve onlara şekerli su veriyorlar. Bir sonraki aşamada ise fareleri daha farklı bir konuma yerleştiriyorlar, lazer ışınlarını kullanarak konum hücrelerini aktif etmeye çalışıyorlar.

Gerçekleştirilen bu deneyde lazer ışınlarıyla konum hücreleri aktif ediliyor ve fareler farklı bir ortamda bulunmalarına rağmen az önce şekerli suyun bulunduğu ortamdaymış gibi düşünmeye başlıyorlar. Konum hücrelerinin aktif olmasıyla fareler yeni bulundukları ortamda şekerli suyu aramaya başlıyorlar.

Yapılan bu çalışmada bilim insanları için kritik bilgiler bulunuyor. Bilim insanlarına göre bu çalışma üzerine yapılacak yeni çalışmalarda insanlar için bunama ve Alzheimer gibi hafıza konulu hastalıklarda yeni tedaviler geliştirilmesi oldukça mümkün.

Peki bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz? Düşüncelerinizi bizimle aşağıda yer alan yorumlar kısmından paylaşabilirsiniz.

Yorum Gönder